La transformació verda fa referència a un enfocament integral i sostenible per abordar els desafiaments ambientals, com el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat i la gestió de recursos naturals.
Això implica l’adopció de pràctiques i tecnologies més respectuoses amb el medi ambient en sectors com l’energia, l’agricultura, la indústria i el transport, amb l’objectiu de reduir les emissions de carboni i minimitzar l’impacte ambiental. La transformació verda també cerca promoure un desenvolupament econòmic que sigui compatible amb la protecció del medi ambient i l’equitat social.
També està relacionada amb la naturalització de les ciutats. És a dir, la integració d’elements naturals, com ara àrees verdes, arbres, parcs i sistemes d’aigua naturals, a l’entorn urbà. Aquests elements poden ajudar a millorar la qualitat de l’aire, proporcionar espais de recreació i reduir l’impacte de les onades de calor urbanes, entre d’altres beneficis. En naturalitzar les ciutats, es cerca crear entorns més sostenibles i saludables per a les persones residents, alhora que es promou la biodiversitat i es redueix la petjada ecològica de les àrees urbanes.
Quan la petjada ecològica d’una entitat o territori concret supera la capacitat de la Terra per proporcionar recursos i absorbir residus, significa que s’està esgotant més ràpidament del que la Terra pot regenerar, cosa que porta a problemes d’esgotament de recursos i degradació ambiental.
Per reduir aquesta petjada ecològica, l’ajuntament ha dissenyat la implementació de 4 actuacions al territori per obrir el riu Congost a la ciutat, connectar l’entramat urbà amb la natura i avançar cap a un model de ciutat més sostenible, amb més verd i menys asfalt.
ACTUACIÓ 1: Riu Congost. Alliberament fluvial del riu en el tram urbà. (setembre 2024-març 2025)
ACTUACIÓ 2: Parc del Congost. Enverdiment i naturalització del parc i el passeig Fluvial. (abril 2024-setembre 2025)
ACTUACIÓ 3: Àmbits naturalitzats. Pacificació i enverdiment a Primer de Maig i Instituts, en àmbits delimitats pels c. Roger de Flor, Sant Tomàs d’Aquino, Pius XII i Prat de la Riba. (setembre 2024-setembre 2025)
ACTUACIÓ 4: Àmbits naturalitzats. Naturalització d’un eix verd urbà a través dels c. Tres Torres i Emili Botey. (setembre 2024-setembre 2025)
A través d’aquesta plataforma es possibilita la centralització de la informació relacionada amb les diverses fases del procés participatiu, així com de les propostes realitzades per la ciutadania i el teixit associatiu, i d’aquelles que sorgeixin a les diferents sessions deliberatives. Perquè la transformació verda de Granollers es pot beneficiar enormement de la participació ciutadana, en la mesura que:
Proporciona informació transparent, clara i accessible sobre els plans i avenços en la transformació verda de la ciutat, perquè la ciutadania estigui al corrent dels canvis i pugui donar la seva opinió.
Dona a conèixer la petjada ecològica i els beneficis de la renaturalització urbana amb la voluntat de conscienciar sobre la sostenibilitat i la necessitat de reduir l'impacte ambiental de les nostres activitats, per garantir un futur més equitatiu i sostenible.
Impulsa la realització de tallers, reunions i consultes públiques per recopilar les opinions i els suggeriments de la ciutadania, sobre temes claus relacionats amb la transformació verda, com ara la planificació urbana, la mobilitat sostenible i la conservació d'àrees verdes.
Si vols tenir informació actualitzada del procés pots:
El projecte Connecta Congost Natura 2025 compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, en la Convocatòria de Renaturalització Urbana de ciutats (2021).
Compartir