Ayuda
Un proceso participativo es una secuencia de actividades participativas (p.e. primero rellenar una encuesta, luego realizar propuestas, debatirlas en encuentros presenciales o virtuales, y finalmente priorizarlas) con el objetivo de definir y tomar una decisión sobre un tema específico.
Ejemplos de procesos participativos son: un proceso de elección de los miembros de un comité (donde primero se presentan unas candidaturas, luego se debate y finalmente se elige una candidatura), presupuestos participativos (donde se realizan propuestas, se valoran económicamente y se vota con el dinero disponible), un proceso de planificación estratégica, la redacción colaborativa de un reglamento o norma, el diseño de un espacio urbano o la producción de un plan de políticas públicas.
Fases del proceso
En aquesta fase es presenta públicament el procés dels Pressupostos Participatius i s’inicia la campanya informativa per explicar els seus objectius i els espais de participació ciutadana.
Es presentarà en primer lloc al Consell de Ciutat o a la Comissió de Participació del mateix i a la Comissió Política, amb l’objectiu de desenvolupar el procés participatiu amb totes les garanties.
Els Pressupostos Participatius de Granollers aniran acompanyats d’una campanya de comunicació, amb l’objectiu de fomentar la dinamització i la mobilització de la ciutadania i informar del calendari i dels diferents espais de participació, imprescindible per garantir l’èxit del procés participatiu. La campanya informativa inclou la presentació al Consell de Ciutat, a la Comissió Política, roda de premsa, reunions informatives descentralitzades, díptic, cartelleria, anuncis, espai web i xarxes socials.
En aquesta fase es desenvolupa el període de presentació de propostes per part de la ciutadania.
Qui pot presentar una proposta?
Totes les persones que viuen, treballen o gaudeixen a la ciutat de Granollers, independentment de la seva edat o nacionalitat. Les propostes es poden presentar de forma individual o col·lectiva (en grup, amb una associació o entitat, un grup classe, la família, etc). Cal però, registrar-se prèviament a la plataforma Granollers Participa, la qual garanteix l’anonimat de les persones o col·lectius que presentin una proposta, si així es desitja.
On presentar la proposta?
Les persones o col·lectius hauran de presentar les propostes d’inversió a través de la plataforma de participació digital Granollers Participa. Les propostes es publiquen directament a la plataforma i són visibles a l’instant. El fet d’estar publicades a la plataforma permet veure la similitud entre propostes.
Amb l’objectiu de facilitar l’entrada de propostes, s’habilitaran punts d’informació i assistència a diferents equipaments municipals.
Les propostes presentades i publicades a la plataforma Granollers Participa, es podran editar i ser eliminades en qualsevol moment per part de la persona o col·lectiu que les hagi presentat. L’edició i la possibilitat d’eliminació de les propostes quedarà deshabilitada a l’inici de la següent fase. Cada persona o col·lectiu podrà presentar un màxim de tres propostes d’inversió.
En aquesta fase es procedeix a realitzar la validació tècnica de les propostes, observant que compleixin amb els criteris de viabilitat establerts. Si hi ha propostes repetides o molt similars s’unificaran en una de sola, la qual cosa s’informarà a les persones o col·lectius proposants. Aquesta validació la farà la Comissió Tècnica a partir dels informes emesos pels serveis tècnics corresponents.
En aquesta fase es desenvolupa per part de la ciutadania, l’atorgament de suports per a la priorització de les propostes.
Qui pot donar suports?
Les persones de més de setze anys en data 1 d’octubre de 2021, empadronades a Granollers, podran atorgar suports a les propostes d’inversió presentades, perquè passin a la fase de concreció. Cal però, registrar-se prèviament a la plataforma Granollers Participa, la qual garanteix l’anonimat de les persones, si així es desitja.
On es podran donar suports?
Virtualment mitjançant la plataforma de participació digital Granollers Participa. S’establiran punts d’atorgament de suports assistits en equipaments municipals i es podrà habilitar un punt d’atorgament de suports itinerant, expressament dissenyat per al procés dels Pressuposts Participatius.
Com es pot donar suport?
Cada persona disposarà de deu suports. Podrà atorgar un suport per proposta, fins a un màxim de deu propostes diferents. Per tal que l’acció de donar suport sigui vàlida i efectiva, cada persona haurà d’atorgar, com a mínim, un suport a tres propostes diferents.
En aquesta fase es realitza la concreció tècnica i la valoració econòmica de les propostes seleccionades, per tal de comprovar-ne la seva idoneïtat i viabilitat. Aquestes valoracions i concrecions les faran els serveis tècnics corresponents, que emetran un informe tècnic i un pressupost per a cada proposta. D’aquesta manera es transformaran les propostes que compleixin els requisits, en projectes finalistes que passaran a la fase 7 de votació final per part de la ciutadania.
Les propostes es valoraran i concretaran, una a una, per ordre de priorització (de més a menys suports rebuts), fins arribar a un nombre de propostes que, en el seu conjunt, sumin 1,5 vegades el pressupost disponible (tres milions d’euros).
En cas que l’última proposta amb que s’assoleix aquesta quantitat estigui empatada en nombre de suports amb altres propostes, es valoraran i concretaran totes les propostes amb el mateix nombre de suports.
Si es considera necessari, es podran convocar sessions de treball amb les persones o col·lectius proposants, amb l’objectiu de debatre, re-elaborar i agrupar les propostes de manera consensuada.
Els projectes que plantegin millores per a promoure la igualtat de gènere, la igualtat d'oportunitats i la cohesió social (no deixar ningú enrere), enfortir comunitats i fomentar la innovació social, fomentar la transició ecològica i fer front a l'emergència climàtica, comptaran amb un distintiu dins del llistat global de projectes viables i tindran un tractament especial en la votació, amb l'objectiu de posar en valor i destacar com a projectes prioritaris, els que promoguin valors cívics i i consciència social, així com els que donin resposta a l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible. La Comissió Tècnica i la Comissió de Participació del Consell de Ciutat, seran les encarregades d’assenyalar els projectes que plantegin les millores esmentades.
Fase per presentar públicament els projectes finalistes. Es difondran les propostes i es faran sessions de presentació per donar-les a conèixer i donar arguments per a què siguin votades.
En aquesta fase es desenvolupa per part de la ciutadania, la votació dels projectes d’inversió.
Qui pot votar?
Les persones de més de setze anys en data 1 d’octubre de 2021, empadronades a Granollers, podran votar els projectes d’inversió finalistes. Cal però, registrar-se prèviament a la plataforma Granollers Participa, la qual garanteix l’anonimat de les persones, si així es desitja.
On es podrà votar?
La votació serà online mitjançant la plataforma de participació digital Granollers Participa. S’establiran punts de votació assistit en equipaments municipals i es podrà habilitar un punt de votació itinerant, expressament dissenyat per al procés dels Pressupostos Participatius.
Com es podrà votar?
Els projectes finalistes es podran visualitzar per categories per facilitar la seva lectura i cada persona podrà votar el nombre de projectes que consideri adient, sempre i quan no sobrepassi el pressupost destinat al procés participatiu (dos milions d’euros).
Els projectes que en qualsevol dels àmbits municipals plantegin millores per a promoure la igualtat de gènere, la igualtat d'oportunitats i la cohesió social (no deixar ningú enrere), enfortir comunitats i fomentar la innovació social, fomentar la transició ecològica i fer front a l'emergència climàtica, així com els que donin resposta a l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible, multiplicaran els vots rebuts per 1,5.
Els vots són personals i intransferibles. La verificació de l’empadronament es fa mitjançant una consulta electrònica al padró municipal d’habitants, per la qual cosa caldrà indicar el número d’identitat personal.
Es difondran els resultats del procés participatiu a través de la plataforma. Els projectes finalistes seleccionats per ser executats seran els que hagin tingut un major nombre de vots fins a exhaurir els recursos econòmics reservats (2 milions d’euros).
L’Ajuntament decidirà el calendari d’execució dels projectes i la seva distribució entre els pressupostos anuals del mandat. Es realitzarà un seguiment i una avaluació regular del desenvolupament dels compromisos establerts durant el procés participatiu.
Presupuestos participativos 2019-2023
#pressupostosparticipatius2019-23 Proceso participativo innovador, vinculado al presupuesto municipal mediante el cual la ciudadanía propondrá y decidirá a que van a ser destinados parte de los recursos públicos.
Acerca de este proceso
El Ayuntamiento de Granollers impulsa los Presupuestos Participativos, un proceso mediante el cual la ciudadanía propondrá y decidirá a qué van destinados una parte de los recursos públicos de la ciudad.
Los Presupuestos Participativos de Granollers por el mandato 2019-2023, quieren promover la implicación de la ciudadanía en las cuestiones públicas y favorecer la inclusión y la cohesión social. De esta forma el Ayuntamiento realiza una apuesta por la transparencia, la participación y la colaboración entre el consistorio y la ciudadanía.
Este es un proceso de participación a partir del cual la ciudadanía puede presentar, priorizar y votar proyectos de inversión que ejecutará el Ayuntamiento de Granollers. El proceso dispone de una partida de 2 millones de euros del presupuesto municipal con el fin que los vecinos y vecinas decidan en qué proyectos los quieren invertir.
Cada una de las propuestas planteadas podrá tener un coste máximo de 150.000€, i deberán ser propuestas de proyectos de inversión. Se consideran inversiones:
La mejora del espacio público, y la creación de nuevas infraestructuras o reposición de las que ya existen (urbanización, alumbrado, parques, jardines y zonas verdes, adecuación de solares, fuentes, remodelación de aceras o esfaltado, señalización viaria, compra de mobiliario urbano...).
La reforma y mejora de edificios y equipamientos de titularidad municipal (escuelas, centros cívicos, instalaciones deportivas, bibliotecas...), y su dotación de equipamientos tecnológicos o mobiliario.
La adquisición de aplicaciones o infraestructuras informáticas y propiedad intelectual.
Por lo contrario, no se consideran inversiones:
Los gastos de contratación de personal o la contratación externa de servicios.
La adquisición de material no inventariable, la realización de investigaciones o estudios, o el desarrollo de programas, proyectos y actividades.
La prestación de servicios o desarrollo de actividades por parte de entidades sin ánimo de lucro, empresas, cooperativas o autónomos. Entre otros, por ejemplo, la organización de eventos (fiestas populares, jornadas, firas, debates...), las campañas educativas o de sensibilización, las exposiciones e intervenciones urbanas artísticas o sociales efímeras, les encuestas o estudios, o la dinamización del tejido asociativo, vecinal, educativo, deportivo...
El mantenimiento de infraestructuras y equipamientos.
La concesión de subvenciones, ayudas u otros tipos de asistencia económica.
La reforma de espacios o equipamientos que no sean de titularidad municipal.
Los proyectos que en cualquiera de los ámbitos municipales planteen mejoras para promover la igualdad de género, la igualdad de oportunidades y la cohesión social, el fortalecimiento de la comunidad, la innovación social, la transición ecológica y la emergencia climática, así como los que den respuesta a la Agenda 2030 y a los Objetivos de Desarrollo Sostenible, multiplicarán sus votos recibidos (durante la votación final) per 1,5.
Los Presupuestos Participativos de Granollers por el mandato 2019-2023 se estructuran en varias fases, que contribuyen a establecer de forma clara el marco del proceso, su transparencia y les dota de calidad participativa y garantías democráticas.
ESTA EDICIÓN DE LOS PRESUPUESTOS PARTICIPATIVOS SE ENCUENTRA EN LA FASE DE RETORNO DE LOS RESULTADOS DEL PROCESO, QUE PUEDEN SER CONSULTADOS EN ESTA PESTAÑA: RESULTADOS DE LA VOTACIÓN FINAL. A PARTIR DEL 17 DE MAYO, EMPEZARÁ LA FASE DE EJECUCIÓN Y SEGUIMIENTO DE LOS PROYECTOS SELECCIONADOS.
Muchas gracias por tu participación!
Documentos relacionados
Guies fases anteriors del procés
Normativa del procés
Informes de concreció de les propostes que passen a la votació final
Documents relacionats amb el seguiment dels projectes